În mine se află curajul care mă determină să mă aleg și să mă iubesc cu umbre cu tot.”

            Asociația Culturală Contrasens propune comunității locale, pe întreaga durată a lunii octombrie, proiectul cu miză socială, De partea ei/On her side– curatoriat de Dana Sarmeș și Simona Constantin-, ca un demers interdisciplinar ce analizează problematica violenței împotriva femeii. Ne bucurăm că Asookka a făcut parte din acest proiect, sub umbrela Inovatrium, pentru că această organizație este, în România, autoarea Legii împotriva violenței domestice. Mulțumim, Sile, că te-ai gândit la noi și ai propus derularea atelierelor de terapie prin artă și poezie acasă la Asookka! Ne-am simțit onorate să găzduim întâlnirile cu cele două grupuri de femei, care și-au turnat propriile #lumanaridepoezie, în timp ce au parcurs un proces terapeutic orientat spre descoperirea sinelui. 

Ceea ce nu am spus, încă, public este că Asookka a inclus, încă din faza de proiectare a conceptului, componenta socială și a vizat ca o parte dintre acțiunile sale să fie coordonate pe fenomenul violenței împotriva femeii. Așadar, acesta a fost momentul potrivit de a acționa în această zonă, oferindu-le un cadru de exprimare unor femei curajoase și puternice, care au experimentat violența sub diverse forme. În plus, acest proiect ne-a oferit ocazia de a debuta cu atelierele de #poeterapie complexe, chiar în timpul festivalului Plai, în cadrul căruia am testat o versiune mai simplificată a lor. Ce putem spune decât că suntem recunoscătoare că am avut ocazia să cunoaștem atâția oameni frumoși, aici, acasă la Asookka! Ne-am conectat cu toții prin poezie, artă și aromaterapie și am sărbători curajul acestor femei de a îmbrățișa schimbarea, rescriindu-și povestea de viață.

Vernisajul, De partea ei/On her side, deschis în prima zi a lui octombrie, la Centru de Proiecte Timișoara, găzduiește la parter o lucrare colaborativă, sub forma unei instalații, creată de Irina Bucan și Jon Dean împreună cu grupurile de femei, pe care și Asookka le-a întâlnit. Este o instalație care surprinde prin imagini, sunet și scris brodat, rezultatul unor modalități  democratice de expresie. Este ceea ce se obține când permiți omului să dețină întregul control asupra procesului de creație, punându-i la dispoziție o serie de materiale prin care să se exprime. În final, traseul creat de Irina și Jon, prin această instalația, invită la interacțiune și introspecție. Vernisajul mai este deschis publicului până în 30 octombrie.

Notă personală:

Am parcurs traseul și am celebrat feminitatea, pentru că am descoperit acolo multă sensibilitate și putere creatoare. Am descoperit curaj și iubire de sine, în ciuda tuturor acelor experiențe de viață care au inclus și episoade brutale, de oprimare și devalorizare. Pentru această experiență, ca întreg, mă-nclin cu recunoștință, femei minunate, Irina, Jon, Sile, Dana, Ioana și vă mulțumesc cu inima pentru întreaga experiență! (Karla)