Natura ne este casă și acasă, iar sărbătorile de iarnă din acest an vin să reitereze mesajul: Tu ești natură, rămâi natural! Fii acasă, conectat cu tine și cei dragi, și permite naturii tale să se manifeste!

Ne bucurăm că îți putem propune să îți crești bradul, pe care l-ai putea împodobi în chiar 2 ani de la plantare, când va ajunge la 50 cm înălțime.

Plantează semințele din capsula vegetală în capacul lumânării din colecția Rădăcini, asigurându-te că ai la îndemână aproximativ 80 grame de pământ universal de turbă. Trei sferturi din cantitatea de pământ o poți pune în capac, apoi poți desface și capsula și poți presăra jumătate din cantitatea de semințe. Cealaltă jumătate îți recomandăm să o pui de-o parte și să o utilizezi în cazul în care primele semințe nu germinează în 10-20 de zile după ce au fost plantate. Practic, îți ții de rezervă o suită de semințe, dacă prima semănare eșuează. Capsula poate fi ținută la frigider, timp de 1-2 ani, la o temperatură cuprinsă între 3 și 10 grade Celsius.

Acum poți adăuga pământul rămas, pe care îți recomandăm să-l nivelezi și să-l tasezi ușor, asigurându-te că toate semințele sunt acoperite uniform. Umple un pahar cu apă și de acolo dozează apa cu o linguriță, astfel încât să umezești întreaga suprafață (cam 4-5 lingurițe estimăm). Din acest moment începând, până la momentul germinării, umezește zilnic pământul folosind 2-3 lingurițe de apă pe zi. Dacă vei încerca să uzi ghiveciul cu apă direct de la robinet, riști să speli pământul de pe semințe. Așează-l într-un loc luminos, dar departe de surse de căldură.

Dă-le timp semințelor tale și ai răbdare cu ele în procesul de încolțire și mai apoi în creșterea lor. Procesul acesta natural poate fi inspirativ, permite-i să-ți vorbească! Natura ne oferă cele mai frumoase lecții de viață, e nevoie doar să facem liniște în noi și să îi permitem să se conecteze cu propria noastră natură.

Când semințele reușesc să pătrundă prin crusta stratului de pământ de pe suprafața lor, vor începe să crească cu teaca în sus. Această teacă va cădea de la sine, așadar nu este necesar să o îndepărtezi cu mâna pentru a nu-i deteriora primele ace. În principiu, sunt 6-8 ace la număr, iar după ce cade teaca, se vor deschide ca o rozetă. În această fază, planta va stagna destul de mult. Deci, este important să nu uiți să uzi zilnic pământul cu 2-3 lingurițe de apă. Este cea mai critică perioadă din viața molidului. Dacă trece de această perioadă, din cea de-a doua lună de viață, molidul va începe să crească în înălțime.

Din inima naturii în inima casei tale, molidul poate crește fără prea mult efort. Nu este deloc pretențios, fiind unul dintre cele mai adaptabile și mai rezistente conifere. Molidul este considerat printre cei mai rezistenți arbori, pentru că reușește să se dezvolte în cele mai vitrege condiții, atât în zonele alpine, cât și în zonele urbane. Ceea ce este important pentru el este să fie stropit cu apă din când în când, pentru a-i îndepărta praful de pe ace.

După cea de-a doua lună de viață se poate renunța la udatul cu lingurița, întrucât pământul va prinde o textură atât de legată încât este posibilă și utilizarea altor recipiente. Din cea de-a treia lună nu mai trebuie udat zilnic, însă trebuie verificat pământul și menținut umed. Molidul suportă bine cele mai multe tipuri de sol, dar nu supraviețuiește în soluri nisipoase, sărate și excesiv de umede. La transplantare nu se scutură pământul de pe rădăcini. Așa că, dacă dorești să-l ai pe terasă, îl poți transplanta într-un ghiveci mare, dar numai din cel de-al doilea an de viață și doar asigurându-te că îl poziționezi într-un loc ferit de soare și îl bagi în casă iarna, ca să nu-i înghețe rădăcinile.

Ai grijă de tine în timp ce ai grijă de micuții molizi răsăriți în capacul lumânării tale de poezie!

Sărbători cu naturalețe și stare de bine!

Surse: https://natura-la-pachet.ro/pages/ro și https://www.casa-gradina.ro/cum-plantezi-un-molid/